E-commerce Automation: Vereenvoudigen van online verkoop

E-commerce Automation: Vereenvoudigen van online verkoop

Bij Ittica Media zijn we constant op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen. Zo is e-commerce automation een trend die al jaren gaande is. E-commerce organisaties lijken niet meer zonder automatisering te kunnen. We behandelen in deze blog waarom dat zo is en laten je zien hoeveel voordelen er aan e-commerce automation zitten.

Wat is e-commerce automation?

E-commerce automation verwijst naar het gebruik van geautomatiseerde processen en tools om repetitieve en tijdrovende taken binnen e-commerce te vereenvoudigen. Het doel is om menselijke inspanningen te verminderen, de efficiëntie te verhogen en fouten te minimaliseren. Door e-commerce automation toe te passen, kunnen bedrijven zich richten op belangrijkere taken en tegelijkertijd de klantervaring verbeteren.

De voordelen van automation

 1. Tijdsbesparing en minder handmatige invoer: Met e-commerce automation kunnen repetitieve taken, zoals het handmatig invoeren van klantgegevens of bestellingen, worden geautomatiseerd. Hierdoor kunnen medewerkers kostbare tijd besparen die ze kunnen besteden aan strategische taken en het bevorderen van bedrijfsgroei. Bijvoorbeeld: Een e-commerce platform kan automatisch de relevante gegevens van een klant invullen op basis van eerder verzamelde informatie, waardoor het bestelproces sneller en gemakkelijker wordt.
 2. Vermindering van fouten en verhoogde effectiviteit: Menselijke fouten zijn onvermijdelijk, maar met e-commerce automation kunnen deze tot een minimum worden beperkt. Computers kunnen complexe berekeningen en logica nauwkeurig uitvoeren zonder menselijke tussenkomst, waardoor de betrouwbaarheid en effectiviteit van de e-commerceprocessen worden vergroot.
  Bijvoorbeeld: Een geautomatiseerd voorraadbeheersysteem kan de beschikbare voorraad real-time bijhouden en automatisch bestellingen plaatsen bij leveranciers wanneer de voorraad een bepaald minimumniveau bereikt.
 3. Personalisatiemogelijkheden voor content en klantenservice: Met e-commerce automation kunnen bedrijven gepersonaliseerde inhoud en aanbiedingen leveren aan klanten op basis van hun eerdere aankopen, browsegeschiedenis en voorkeuren. Dit helpt bij het creëren van een betere klantrelatie en het verhogen van de betrokkenheid. Bijvoorbeeld: Een geautomatiseerd e-mailsysteem kan klanten automatisch relevante aanbevelingen sturen op basis van hun eerdere aankopen, waardoor de kans op herhaalaankopen wordt vergroot.
 4. Verbetering van de werksfeer: E-commerce automation kan ook de werksfeer verbeteren door medewerkers te bevrijden van vervelende taken die voorheen handmatig moesten worden uitgevoerd. Dit stelt hen in staat om zich te concentreren op meer uitdagende en boeiende taken die hun vaardigheden en creativiteit benutten. Medewerkers zullen zich gewaardeerd voelen omdat ze worden vrijgesteld van monotone en repetitieve handelingen, waardoor de algehele werksfeer positief wordt beïnvloed.
 5. Kostenbesparing: E-commerce automation kan ook leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen op lange termijn. Hoewel er aanvankelijk investeringen nodig kunnen zijn om geautomatiseerde systemen en tools te implementeren, kunnen bedrijven op de lange termijn geld besparen door de efficiëntie te verhogen, fouten te verminderen en menselijke arbeid te optimaliseren.

Hoe werkt e-commerce automation?

E-commerce automation is gebaseerd op drie belangrijke pijlers: triggers, voorwaarden en acties. Hier is een kort overzicht van hoe deze pijlers werken:

 1. Trigger: Dit is een gebeurtenis of voorwaarde die een automatische actie activeert. Dit kan een klantbestelling zijn, het bereiken van een voorraadniveau, een specifieke datum, een interactie op sociale media, enzovoort.
 2. Voorwaarde: Nadat een trigger is geactiveerd, wordt er een voorwaarde gecontroleerd om te bepalen of de automatische actie moet plaatsvinden. Dit kan bijvoorbeeld een bepaald bedrag aan bestellingen zijn, het voldoen aan bepaalde demografische criteria, het overschrijden van een tijdsinterval, enzovoort.
 3. Actie: Als aan de voorwaarden is voldaan, wordt er een automatische actie uitgevoerd. Dit kan variëren van het verzenden van een bevestigingsmail naar de klant, het bijwerken van de voorraad, het genereren van rapporten, het plaatsen van bestellingen bij leveranciers, enzovoort.

Voorbeelden van e-commerce automation

 1. Automatisch printen van pakbonnen en verzendlabels: Zodra een bestelling is geplaatst en betaald, kan het e-commerceplatform automatisch de pakbonnen en verzendlabels genereren en afdrukken, waardoor het verzendproces efficiënter wordt.
 2. Automatische voorraadbeheer: Een geautomatiseerd voorraadsysteem kan de beschikbare voorraad bijhouden, waarschuwingen geven wanneer het niveau te laag is en zelfs automatisch nieuwe voorraad bestellen bij leveranciers.
 3. Geautomatiseerde upselling en cross-selling: Op basis van de producten die een klant in zijn winkelwagentje heeft geplaatst, kan het e-commerceplatform automatisch aanvullende producten aanbevelen die relevant zijn, waardoor de kans op een grotere verkoop wordt vergroot.
 4. Dynamische prijsstelling: E-commerce automation kan prijzen automatisch aanpassen op basis van verschillende factoren, zoals vraag en aanbod, concurrentie, seizoensgebondenheid, en zelfs individuele klantprofielen. Dit zie je veel bij hotels, campings en vliegreizen.
 5. Geautomatiseerde klantenservice: Chatbots en virtuele assistenten kunnen worden gebruikt om veelgestelde vragen van klanten te beantwoorden, ondersteuning te bieden bij het winkelen en zelfs problemen op te lossen. Deze geautomatiseerde systemen kunnen 24/7 beschikbaar zijn en zorgen voor een snelle en consistente klantenservice-ervaring.

E-commerce automation: Kun je nog zonder?

E-commerce automation biedt talloze voordelen voor bedrijven die online handel drijven. Het stelt hen in staat om tijdrovende taken te automatiseren, menselijke fouten te verminderen, de efficiëntie te verbeteren, gepersonaliseerde ervaringen te leveren aan klanten en de algehele werksfeer te verbeteren. Met behulp van triggers, voorwaarden en acties kunnen bedrijven geautomatiseerde processen opzetten die de productiviteit verhogen en de groei stimuleren. Door gebruik te maken van e-commerce automation kunnen bedrijven zich richten op strategische initiatieven en waardevolle interacties met klanten, wat uiteindelijk resulteert in een succesvolle en bloeiende online handelsactiviteit.

Wij zijn van mening dat een e-commerce organisatie niet meer zonder automatisering kan. Wil jij jouw organisatie ook automatiseren? En heb je daar hulp bij nodig? Ittica Media kan helpen. Neem contact met ons op en wellicht gaan we binnenkort voor jou aan de slag!

Contact met Ittica Media

 


Online marketeer
Lars Vollaers
Heb je een vraag?

Neem gerust contact op met Lars!