Luistert Google mee? Wij geven het antwoord!

Luistert Google mee? Wij geven het antwoord!

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen, ja Google luistert mee. Via de Google, Alexa en Siri assistent wordt er mee geluisterd om de spraaktechnologie continu te verbeteren. Jij hebt ook niet geleerd om binnen een paar dagen Nederlands te praten en je Google-assistent kan dit ook niet. De spraakassistent moet leren horen en moeten op het juiste moment reageren wanneer jij hier naar vraagt. De gesprekken die jij dan hebt met de assistent kunnen worden opgenomen en later worden teruggeluisterd door Google. Google weet alleen niet van wie het gesprek komt, dus het is wel anoniem. Veel mensen gaan hier zelf mee akkoord, maar kun je ook worden afgeluisterd om vervolgens advertenties te tonen op Facebook en Instagram?

Apps die je afluisteren

Het gerucht gaat eigenlijk al jaren rond, Facebook die hoort dat je het over een chocoladereep hebt en vervolgens kom jij die chocoladereep in een advertentie tegen. Het kan niet anders dan dat je afgeluisterd wordt toch? In de praktijk is die theorie alleen niet hard te maken. Ookal zijn er veel vermoedens dat je afgeluisterd wordt, er is geen bewijs voor. Daarnaast is Facebook en Google ook extreem goed geworden in het voorspellen van mogelijke interesses op basis van demografische gegevens. 

Inmiddels zijn er zoveel gevallen dat wij vermoeden dat Facebook wel meeluistert voor reclamedoeleinden. 

Voorkom dat er meegeluisterd wordt

Om te voorkomen dat bepaalde apps meeluisteren met jouw gesprekken, kun je de microfoon uitzetten. Dit is mogelijk bij de instellingen van jouw microfoon of bij de instellingen van de app. Het is ook mogelijk om in de gebruikersovereenkomst te bekijken of de app jouw spraakgegevens kunnen gebruiken voor de reclamedoeleinden. Staat dit in de overeenkomst, maar wil je dit niet? Verwijder dan de app en stop met het gebruik van de service. 


Lars Vollaers
Heb je een vraag?

Neem gerust contact op met Lars!