Wat is A/B testen?

Wat is A/B testen?

A/B- testen is een term die vaak gebruikt wordt in de wereld van online marketing. Maar wat is A/B testen precies? A/B-testen is een bewezen methode om inzicht te verkrijgen in de effectiviteit van jouw website en de gebruikerservaring die je biedt. Dit gebeurt door twee versies van een webpagina te vergelijken en te testen welke versie het beste presteert. Op basis van de resultaten kun je vervolgens beslissen welke veranderingen aan de website nodig zijn om de gebruikerservaring te verbeteren.

Voordelen van A/B-testen

Er zijn veel voordelen aan het uitvoeren van A/B-testen. Hieronder staan enkele voorbeelden:

  • Beoordelen van veranderingen: A/B-testen biedt je de mogelijkheid om veranderingen aan jouw website te beoordelen voordat deze definitief worden doorgevoerd. Hierdoor kun je voorkomen dat je veranderingen aanbrengt die de gebruikerservaring verminderen.
  • Verbetering van de gebruikerservaring: A/B-testen biedt je de mogelijkheid om te weten te komen wat jouw gebruikers willen en verwachten van de website. Op basis hiervan kun je de gebruikerservaring verbeteren en zorgen dat jouw website aansluit bij de verwachtingen van jouw doelgroep.
  • Meer conversies: A/B-testen geeft je de mogelijkheid om de prestaties van jouw website te verbeteren. Door verbeteringen aan te brengen die zijn gebaseerd op bewezen resultaten, kun je meer conversies realiseren en jouw doelen beter bereiken.

Impressie resultaten meten A/B test

Hoe werkt A/B-testen?

A/B-testen is een simpele en effectieve methode. Hieronder staan de stappen die je kunt volgen om A/B-testen uit te voeren:

  1. Stel een doel: Bepaal het doel van jouw A/B-test en formuleer dit zo specifiek mogelijk. Bijvoorbeeld: "Ik wil weten of veranderingen aan de knopkleur op mijn homepage leiden tot een hogere conversie."
  2. Maak twee versies: Maak twee versies van de webpagina die je wilt testen. Houdt hierbij het doel van jouw A/B-test in gedachten.
  3. Verdeel verkeer: Verdeel het verkeer dat jouw website bezoekt over de twee versies van de webpagina. Dit kan bijvoorbeeld door de ene helft van de bezoekers naar versie A te sturen en de andere helft naar versie B.
  4. Verzamel gegevens: Verzamel gegevens over hoe beide versies van de webpagina presteerden. Bijvoorbeeld door het aantal conversies en de tijd die bezoekers op de pagina doorbrengen te meten.
  5. Analyseer resultaten: Analyseer de resultaten van jouwA/B-test en bepaal welke versie van de webpagina het beste presteerde. Houdt hierbij het doel van jouw test in gedachten.
  6. Pas veranderingen toe: Als een van de versies van de webpagina duidelijk beter presteerde dan de andere, kun je veranderingen aanbrengen aan de definitieve versie van de webpagina.

Hoe regelmatig A/B-testen uitvoeren?

A/B-testen is een belangrijk onderdeel van een overall digitale strategie en moet regelmatig worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat jouw website up-to-date is en aansluit bij de verwachtingen van je doelgroep. Het is aan te raden om minimaal één keer per maand A/B-testen uit te voeren. Hierdoor blijf je op de hoogte van de prestaties van je website en kun je veranderingen aanbrengen die leiden tot een verbeterde gebruikerservaring en hogere conversies.

Hulp nodig met A/B testen? Schakel de expertise van Ittica Media in!

Kort samengevat is A/B testen dé manier om erachter te komen welke variant het beste presteert en wat je nog beter kunt maken. Het is hierbij wel belangrijk om alles in de juiste volgorde te doen en de juiste hulpmiddelen te gebruiken. Het is dan ook begrijpelijk dat je na het lezen van al deze informatie niet precies weet waar je moet beginnen. Gelukkig voor jou staan we bij Ittica Media klaar om je te assisteren! De experts op onze marketing afdeling hebben de kennis en ervaring om jou te helpen bij het ontwerpen en uitvoeren van A/B testen. Neem dus gerust contact op zodat wij je kunnen helpen om je  online prestaties naar het volgende level te tillen!

Contact opnemen voor de mogelijkheden 


Online Marketeer
Lars Vollaers
Heb je een vraag?

Neem gerust contact op met Lars!