Wat is google shopping? Alles Wat Jij Moet Weten

Wat is google shopping? Alles Wat Jij Moet Weten

Heb je je ooit afgevraagd waarom bepaalde producten bovenaan de zoekresultaten van Google verschijnen wanneer je iets specifieks zoekt? Dit is de kracht van Google Shopping, een essentieel hulpmiddel voor elke webshop-eigenaar

Je ziet aantrekkelijke afbeeldingen, een beschrijving en kunt direct het gewenste product kopen via de webshop. In deze blog leer je wat Google Shopping is, hoe het werkt en hoe jij het optimaal kunt inzetten voor je webshop.

Wat is google shopping?Hulp nodig met Google shopping?

Google shopping: Online presenteren

Google Shopping is een kanaal waar Google webshop-eigenaren de mogelijkheid biedt om hun fysieke winkels online te presenteren. Dit gebeurt via een productfeed met foto's, beschrijvingen, attributen en meer, gericht op relevante doelgroepen die zoeken op specifieke zoekwoorden.

De Google Shopping-producten kom je steeds vaker tegen, omdat ze steeds prominenter worden weergegeven bovenaan of aan de zijkant van de zoekresultatenpagina. Maar wat betekent dit precies en hoe werkt het?

Wat zijn Google Shopping Ads?

Google Shopping is een krachtig hulpmiddel voor het promoten en verkopen van producten, en functioneert als een uitbreiding van de Google Search Advertenties. Dit systeem draait op twee belangrijke platformen: Google Ads en Google Merchant Center. Via Google Shopping worden producten weergegeven in de zoekresultaten, compleet met een afbeelding, beschrijving en prijs. Deze visuele benadering maakt het voor consumenten gemakkelijk om prijzen te vergelijken en te zien welke producten beschikbaar zijn, wat de kans op een aankoop vergroot wanneer een potentiële klant doorklikt.

Bij Google Shopping Ads betaal je per klik die je ontvangt, terwijl Organic Shopping, vergelijkbaar met SEO, gratis is om in Google te staan zonder klikkosten.

Voor webshop eigenaren is Google Shopping een ideale tool. De advertenties staan bovenaan de zoekresultaten, waardoor ze direct opvallen en meer klikken genereren. Je kunt het vergelijken met een online etalage waarin je je producten presenteert. Deze manier van adverteren blijkt het conversiepercentage te verhogen, wat Google Shopping onmisbaar maakt voor elke webshop.

Voorbeeld:

Wat is google shopping ads?

 

Een andere manier van adverteren

Adverteren via Google Shopping werkt anders dan via traditionele Google Ads, omdat je niet op zoekwoorden adverteert. In plaats daarvan dien je een productfeed aan te leveren bij Google, die moet voldoen aan bepaalde voorwaarden. Er zijn diverse Feed Management tools beschikbaar, zoals Channable, Product Feed Pro, DataFeedWatch en Productsup, die helpen bij het creëren van de ideale productfeed. Nadat de feed is aangemaakt, moet deze gekoppeld worden aan Google Merchant Center.

Het koppelen van de feed aan je Google Merchant Center account is essentieel. Zodra dit gedaan is, moet je Google Merchant Center ook koppelen aan je Google Ads account door het klant-ID op te geven. Dit proces maakt het mogelijk om je producten zichtbaar te maken in Google Ads, waarna je je Shopping campagne kunt opzetten en de biedingen per klik kunt bepalen.

Voor- en nadelen

Voordelen van Google Shopping:

 • Verhoogde zichtbaarheid van producten.
 • Hoge kwaliteit leads.
 • Visueel aantrekkelijke weergave in de zoekmachine.
 • Inzicht in prestaties en groot bereik.
 • Mobiel-vriendelijk.

Nadelen van Google Shopping:

 • Tijdrovend proces.
 • Geen zoekwoord targeting.
 • Nadelig bij hogere prijzen dan concurrenten.
 • Sterke concurrentie van grote bedrijven zoals Amazon en bol.com.

Technische en tijdrovende uitdagingen

Het uploaden van productgegevens naar Google Merchant Center kan een technische en tijdrovende uitdaging zijn. Voor succesvol adverteren op Google Shopping moet de productfeed regelmatig worden bijgewerkt en geoptimaliseerd.

Gelukkig kunnen wij bij Ittica Media dit hele proces voor je uit handen nemen, zodat jij je kunt focussen op je business.

Tips voor het instellen van je Google Shopping campagne

Google Shopping biedt uitstekende mogelijkheden om de zichtbaarheid en omzet van je producten te vergroten, maar het is belangrijk om strategisch te werk te gaan. Hier zijn enkele tips om het meeste uit je Shopping-campagnes te halen:

 • Optimaliseer je productfeed en voer regelmatig updates uit.
 • Bewaak je kosten wanneer je adverteert via Google Shopping met je Google Ads-account.
 • Combineer je zichtbaarheid met organische vindbaarheid, Shopping-advertenties en zoekadvertenties.
 • Houd rekening met de concurrentie en gebruik gegevensanalyse om je strategie te verfijnen.

Hoe werkt google shopping ads

 

Hulp nodig met adverteren?

Kunnen wij jou helpen met het inrichten van Google Ads? Ons team van experts staat klaar om je te ondersteunen bij elke stap van het proces, van het opzetten van je productfeed tot het optimaliseren van je advertentiestrategie. Laat ons je helpen om het maximale uit je Google Shopping-campagnes te halen en je omzet te verhogen. 

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij jouw webshop kunnen laten groeien!

Contact opnemen


Mark IJmker
Heb je een vraag?

Neem gerust contact op met Mark!