Keyword kannibalisatie

In de wereld van digitale marketing en zoekmachine optimalisatie (SEO) is het van cruciaal belang om de juiste zoekwoorden te targeten om je online zichtbaarheid te vergroten. Echter, te veel focus op specifieke zoekwoorden kan leiden tot een fenomeen dat bekend staat als "keyword kannibalisatie". Dit fenomeen kan je SEO-inspanningen ondermijnen en je website schaden. In dit artikel duiken we dieper in op wat keyword kannibalisatie precies is, hoe je het kunt opsporen en voorkomen, en bieden we een uitgebreid stappenplan om dit probleem op te lossen.

Wat is Keyword Kannibalisatie?

Keyword kannibalisatie verwijst naar het scenario waarin meerdere pagina's van je website concurreren voor dezelfde zoekwoorden. Dit gebeurt wanneer je verschillende pagina's creëert die semantisch vergelijkbare inhoud aanbieden, maar gericht zijn op dezelfde zoektermen. Als gevolg hiervan worstelen deze pagina's om te concurreren in zoekmachinerankings, omdat ze elkaars relevantie ondermijnen.

Keyword Kannibalisatie: Hoe Spoor Je Het Op?

Het opsporen van keyword kannibalisatie vereist een grondige analyse van je website-inhoud en zoekwoordstrategie. Hier zijn enkele stappen om dit probleem te identificeren:

 1. Zoekwoordonderzoek: Begin met een diepgaand zoekwoordonderzoek om te bepalen welke zoekwoorden het belangrijkst zijn voor je site.
 2. Analyseer Pagina's: Ga door je website en identificeer pagina's die vergelijkbare zoekwoorden targeten.
 3. Vergelijk Inhoud: Analyseer de inhoud van deze pagina's om te bepalen of ze semantisch vergelijkbaar zijn en overlappende zoekintenties dienen.
 4. Controleer Ranking: Bekijk hoe deze pagina's presteren in zoekmachineresultaten voor de betreffende zoekwoorden.

Oplossen van Keyword Kannibalisatie

Keyword kannibalisatie kan worden aangepakt met een gestructureerde aanpak:

 1. Identificeer Getroffen Pagina's: Identificeer de pagina's die concurreren voor dezelfde zoekwoorden.
 2. Content Audit: Voer een grondige audit uit van de inhoud op deze pagina's en identificeer de verschillen in benadering.
 3. Content Samenvoegen of Herschrijven: Combineer inhoud van vergelijkbare pagina's om een uitgebreide bron van informatie te creëren. Als alternatief herschrijf je de inhoud om unieke perspectieven te bieden.
 4. Keyword Toewijzing: Wijs specifieke zoekwoorden toe aan specifieke pagina's om duidelijke focus te creëren.
 5. Gebruik Canonical Tags: Als meerdere pagina's semantisch vergelijkbare inhoud bevatten, geef dan met behulp van canonical tags aan welke pagina de voorkeur heeft voor zoekmachines.

Begrippen Rondom Keyword Kannibalisatie

 • Canonical Tag: Een HTML-tag die aangeeft welke versie van een pagina als de belangrijkste moet worden beschouwd in geval van duplicaat of vergelijkbare inhoud.
 • Semantische Zoekwoorden: Woorden die verband houden met de betekenis of context van een zoekopdracht, in plaats van letterlijke zoektermen.
 • Zoekintentie: Het doel of de informatiebehoefte die een gebruiker heeft bij het uitvoeren van een zoekopdracht.
 • Interne Koppelingen: Hyperlinks binnen je website die pagina's met elkaar verbinden, waardoor zoekmachines de hiërarchie en onderlinge relaties begrijpen.
 • Longtail-zoekwoorden: Langere, meer specifieke zoekwoorden die vaak een hogere conversie opleveren.

Keyword kannibalisatie aangepakt? Of ben je toch hulp nodig?

Keyword kannibalisatie kan een complex fenomeen zijn, maar met de juiste strategieën kun je dit probleem effectief aanpakken en je SEO-prestaties optimaliseren. Door je zoekwoordstrategie zorgvuldig te plannen en te beheren, kun je ervoor zorgen dat elke pagina van je website een duidelijke en waardevolle rol heeft in het aantrekken van organisch verkeer en het vergroten van je online autoriteit.

Geen expert in SEO? Of heb je er geen tijd voor? Wij helpen je graag! Laten we kennis maken en kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. 

Lennard Vos
Heb je een vraag?

Neem gerust contact op met Lennard!