Mobielvriendelijke website

Het is tegenwoordig van groot belang dat je website een responsive design heeft. Responsive wil zeggen dat de website goed functioneert op alle apparaten. Met dit responsive design is je website niet alleen goed te gebruiken op desktop, maar is de gebruikerservaring ook optimaal op mobiele apparaten en tabblets. Waar er vroeger vooral veel desktopverkeer op het internet was, heeft het aanbod mobiele gebruikers de overhand genomen. Tegenwoordig bestaan de internetgebruikers voor ongeveer 55% uit mobiel verkeer. Om deze reden is het extra belangrijk dat je een mobielvriendelijke website hebt. 

Wat is responsive webdesign?

Responsive webdesign is een moderne en effectieve benadering van het ontwerpen en ontwikkelen van websites. Bij deze aanpak wordt er rekening gehouden met verschillende schermgroottes en -resoluties, zodat een website op elk apparaat optimaal wordt weergegeven. Dit betekent dat de website zich automatisch aanpast aan de grootte en oriëntatie van het scherm, of het nu gaat om een desktop, laptop, tablet of smartphone.

Waarom een mobielvriendelijke website?

Met een mobielvriendelijke website schaalt het design en de content van de website of webshop mee op de verschillende apparaten. Dit zorgt ervoor dat de website op zowel desktop als mobiel functioneel en gebruiksvriendelijk is. Omdat dit tegenwoordig door vrijwel alle consumenten gezien wordt als 'de standaard' kun je als bedrijf simpelweg niet achterblijven. Een ander groot voordeel is dat een mobielvriendelijke website een positieve invloed heeft op de resultaten binnen een zoekmachine. Sinds april 2015 geeft Google bij de weergave van mobiele zoekresultaten de voorkeur aan websites die zijn geoptimaliseerd voor mobiel gebruik. Met andere woorden, je website dient mobielvriendelijk te zijn voor Google om hier te kunnen scoren in de zoekresultaten.

Voorbeeld mobielvriendelijke website

De voordelen van een mobielvriendelijke website

Een mobielvriendelijke website biedt talloze voordelen die niet meteen voor de hand liggen, maar wel uniek en waardevol zijn voor zowel gebruikers als bedrijven. Hier zijn enkele van die unieke voordelen:

  1. Verbeterde gebruikerservaring: Een mobielvriendelijke website zorgt voor een betere ervaring voor gebruikers die uw site via hun mobiele apparaten bezoeken. Door een responsief ontwerp toe te passen, past de inhoud van uw website zich automatisch aan aan het schermformaat van verschillende mobiele apparaten. Dit betekent dat gebruikers gemakkelijk kunnen navigeren, inzoomen en interactie hebben met uw website, zonder dat ze constant hoeven te scrollen of in te zoomen. Een positieve gebruikerservaring vergroot de kans dat bezoekers langer op uw site blijven, meer pagina's bekijken en uiteindelijk tot actie overgaan.
  2. Hogere zoekmachine rankings: Mobielvriendelijkheid is ook een belangrijke factor geworden in de zoekresultaten van zoekmachines. Zoekmachines zoals Google geven voorrang aan mobielvriendelijke websites in hun rangschikking, waardoor de kans groter wordt dat uw website hoger wordt weergegeven in de zoekresultaten. Dit kan resulteren in meer organisch verkeer naar uw site en uiteindelijk meer potentiële klanten of bezoekers aantrekken.
  3. Verhoogde betrouwbaarheid en geloofwaardigheid: Een mobielvriendelijke website laat zien dat uw bedrijf meegaat met de tijd en inspeelt op de behoeften van uw doelgroep. Het toont aan dat u aandacht heeft voor de gebruikerservaring en dat u uw website serieus neemt. Dit kan leiden tot een verhoogd vertrouwen en geloofwaardigheid bij bezoekers, wat de kans vergroot dat ze met u willen interageren, uw producten of diensten willen kopen en uiteindelijk uw merk willen aanbevelen aan anderen.
  4. Snellere laadtijd: Een mobielvriendelijke website is geoptimaliseerd voor snelle laadtijden op mobiele apparaten. Dit is van cruciaal belang, aangezien mobiele gebruikers vaak beperkte bandbreedte en een trager internet hebben in vergelijking met desktopgebruikers. Door ervoor te zorgen dat uw website snel laadt op mobiele apparaten, vermindert u de frustratie bij gebruikers en vergroot u de kans dat ze op uw site blijven en ermee interageren.
  5. Bereik van mobiele gebruikers: Mobiele apparaten zijn tegenwoordig alomtegenwoordig en het aantal mobiele internetgebruikers groeit gestaag. Door een mobielvriendelijke website te hebben, kunt u uw bereik vergroten en een grotere doelgroep aanspreken. U kunt potentiële klanten bereiken die onderweg zijn, in wachtkamers zitten of gewoon hun mobiele apparaten verkiezen boven desktopcomputers. Dit opent nieuwe mogelijkheden om uw merk te promoten, leads te genereren en uw bedrijf te laten groeien.

SEO voor mobiele websites

Met meer en meer mensen die surfen op het web via hun smartphones, is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat jouw website mobielvriendelijk is. En dit is waar SEO voor mobiele websites in het spel komt!

Wat is SEO? SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. Het is een reeks strategieën en technieken waarmee je ervoor kunt zorgen dat jouw website beter vindbaar is in zoekmachines zoals Google. En dit geldt ook voor mobiele websites!

Hoe krijg ik een mobielvriendelijke website?

De beste manier om een mobielvriendelijke website te krijgen is door tijdens het ontwerpproces te werken met een Mobile First Design. Hierbij design je een website met in gedachten de mobiele gebruiker als hoofdgebruiker. Wanneer, zoals aangegeven, bijna 6 op de 10 mensen je website via een mobiel apparaat zullen bezoeken is deze werkwijze zeker aan te raden!

Responsive website laten maken

Bij Ittica Media werken wij tijdens het ontwerpen van een nieuwe website ook met een Mobile First Design. Dankzij onze jarenlange ervaring weten wij precies aan welke eisen een functionele- en visueel aantrekkelijke website aan moet voldoen. Als je benieuwd bent naar de mogelijkheden voor het laten maken of herontwerpen van een website, kun je altijd contact met ons opnemen. Dit kan online maar natuurlijk mag je ook gezellig langskomen op ons kantoor!

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

Lars Vollaers
Heb je een vraag?

Neem gerust contact op met Lars!