Off page SEO

Het verbeteren van de rangschikking van een website kan worden bereikt door het toepassen van off page SEO-tactieken. Deze tactieken richten zich op activiteiten buiten de website zelf. Ze omvatten bijvoorbeeld het opbouwen van links (linkbuilding), het plaatsen van gastberichten en het uitvoeren van Social Media marketing.

Ontek wat ittica voor jou kan betekenen

Het uiteindelijke doel van off page SEO is om zoekmachines, evenals gebruikers, ervan te overtuigen dat jouw website betrouwbaar en gezaghebbend is. Door deze tactieken toe te passen, kun je jouw website laten zien als een bron van waardevolle informatie en autoriteit binnen jouw vakgebied.

Het belang van off page SEO mag niet worden onderschat, aangezien het een essentieel onderdeel is van een succesvolle SEO-strategie. Door de focus te leggen op off page optimalisatie, kun je de zichtbaarheid en geloofwaardigheid van jouw website vergroten, waardoor je uiteindelijk meer verkeer en potentiële klanten kunt aantrekken.

Andere SEO begrippen

SEO, ook wel zoekmachine optimalisatie, kent vele begrippen die niet te veel met elkaar verward moeten worden. Eigenlijk zijn er 3 categorieën waar de werkzaamheden voor SEO kunnen vallen:

 • on page SEO;
 • off page SEO;
 • technische SEO.

On page SEO

On page SEO omvat het optimaliseren van content, het gebruik van relevante trefwoorden, het verbeteren van de laadsnelheid van de pagina, het optimaliseren van de meta-tags en het optimaliseren van de interne linkstructuur. Het gaat hier dus om de website zelf. Het doel van on page SEO is om zoekmachines te laten begrijpen waar jouw website over gaat en om gebruikers relevante en waardevolle content te bieden. Het is een cruciaal onderdeel van een overtuigende SEO-strategie en draagt bij aan het vergroten van de zichtbaarheid en het verkeer naar de website.

Off page SEO

Off page SEO verwijst naar de optimalisatie-activiteiten buiten de website zelf om de ranking en zichtbaarheid ervan te verbeteren. Dit omvat strategieën zoals het verkrijgen van externe links van andere betrouwbare websites, het actief zijn op sociale media, het delen van waardevolle conent en het verkrijgen van vermeldingen op relevante online platforms. Het doel van off page SEO is om de autoriteit, geloofwaardigheid en populariteit van de website te vergroten, waardoor zoekmachines het als relevanter en waardevoller beschouwen. Het is een essentieel onderdeel van een effectieve SEO-strategie en helpt bij het stimuleren van organisch verkeer en het verbeteren van de online reputatie van de website.

Technische SEO

Technische SEO verwijst naar het optimaliseren van de technische aspecten van een website om de zichtbaarheid en prestaties in zoekmachines te verbeteren. Dit omvat het optimaliseren van de websitestructuur, het verbeteren van de laadsnelheid, het optimaliseren van de code en het implementeren van de juiste tags en metagegevens. Het doel van technische SEO is om zoekmachines te helpen de website beter te begrijpen en indexeren, waardoor de kans op een hogere rangschikking en betere gebruikerservaring wordt vergroot. Het is een cruciaal onderdeel van een holistische SEO-strategie en draagt bij aan het aantrekken van organisch verkeer en het behalen van online succes.

Het belang van off page SEO

Laten we het door een verhaaltje duidelijk maken. Stel je voor, je bent in het centrum van Hoogeveen. Je loopt rond en vraagt een bekende in Hoogeveen waar je het beste brood kan kopen. Diegene zegt: 'Ik zou naar Bakker A gaan.' Toch ben je nog niet zeker of dat de beste optie is. Je vraagt aan nog iemand welke bakker het beste brood heeft. ''Bakker A, zeker weten!'', zegt mevrouw vol overtuiging. Terwijl je er naar toe loopt zie je een reclamebord van Bakker A met een man die geniet van een boterham. Door deze verwijzingen naar Bakker A raak je overtuigd. De reputatie van Bakker A is dus erg goed. 

Je kunt off page SEO zien als een reputatie, zoals deze hierboven staat beschreven.  De mensen die verwijzen zijn backlinks, het reclamebord is social media. Het zijn allemaal dingen die bijdragen aan reputatie. Google ziet dit als positief en merkt dit op met de volgende begrippen: Ervaring, expertise, autoriteit en betrouwbaarheid. 

Het is van enorm belang om dan ook te laten zien dat je aan die begrippen voldoet. En dat gaat het beste met backlinks, reviews en referenties. Dat betekent dus dat off page SEO een grote rol speelt in het behalen van meer online vindbaarheid. 

Off page SEO

Hoe werk je aan off page SEO

Er zijn verschillende benaderingen om de off page SEO van je website te verbeteren. We behandelen hier een vijftal werkzaamheden die je direct kunt toepassen:

 • content marketing;
 • lokale SEO (Google My Business en meer);
 • linkbuilding;
 • reviews.

Content marketing

Content marketing kan worden gebruikt om waardevolle en relevante content te creëren die anderen aantrekt om naar je website te linken, wat op zijn beurt de off page SEO verbetert.

Enkele voorbeelden van content marketing inzetten voor het verbeteren van off page SEO zijn:

 1. Gastbloggen: Schrijf op een website gelinkt aan jouw branche over een onderwerp dat jouw bedrijf autoriteit geeft. Een fitness instructeur zou dus op een blog over gezond eten over zijn bevindingen kunnen schrijven en deze linken naar zijn/haar website. Hierdoor trekt hij/zij verkeer naar de website, maar krijgt hij ook autoriteit in de markt. 
 2. Infographics: Een infographic is een illustratie met informatieve content. Gebruik deze om vragen of strategieën uit te leggen in een oogopslag. Als mensen deze informatie duidelijk vinden, dan is de kans groot dat ze dit delen op hun website of social media en naar jouw website verwijzen. 
 3. Social Media: Deel waardevolle content op jouw kanalen. Is het waardevol voor de consument? Dan zal deze het wellicht delen of naar de website gaan. Gunstig voor SEO dus.
 4. Influencer marketing: Door samen te werken met mensen met veel bereik zul je sneller autoreit opbouwen. Door middel van een gastblog of social media bericht kan je veel verkeer binnenhalen en op een al bewezen platform autoriteit behalen. 
 5. PR / content verspreiding: Persberichten bijvoorbeeld. Haal verkeer binnen via een bericht in de online krant of via een prijsuitreiking waar je voor genomineerd bent. Deze websites linken naar die van jou, wat goed is voor je off page SEO.

Lokale SEO

Het doel van lokale SEO is om de website van een bedrijf te laten verschijnen wanneer potentiële klanten in de buurt op zoek zijn naar producten of diensten die het bedrijf aanbiedt.

Manieren om dit te bereiken zijn:

 1. Google My Business: Bedrijfsinformatie weergeven in Google My Business, waardoor je zichtbaar wordt op Google Maps en rechts in het scherm bij de zoekresultaten. Vergeet alternatieven niet, zoals Bing Places for Business en Yelp. 
 2. Lokale linkbuilding: Door lokaal backlinks te ontvangen van blogs en lokale websites, versterk je je off page SEO. Doe dit via sponsoring, evenementen in de regio en partnerbedrijven bijvoorbeeld.
 3. Social Media engagement: Ga in gesprek met de mensen in de regio die geïnteresseerd zijn in je diensten of producten. Deel relevante content en moedig volgers aan om content te delen of om jou te taggen. 

Linkbuilding

Linkbuilding speelt een essentiële rol in off page SEO. Bij linkbuilding gaat het erom andere websites te laten linken naar pagina's op jouw eigen website. Deze links worden backlinks genoemd in de wereld van SEO.

Hoe meer backlinks van hoogwaardige websites een pagina heeft, des te meer autoriteit het lijkt te hebben volgens Google. Dit kan de positie van de pagina in de zoekresultaten verbeteren.

Er zijn twee belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden bij linkbuilding:

 1. Autoriteit: "Autoriteit" is een meting van de algehele kwaliteit van een website of webpagina. Het is grotendeels gebaseerd op het aantal hoogwaardige backlinks dat het heeft. Dit betekent dat je links wilt van websites met een hoge autoriteit. Deze links zijn meestal waardevoller en kunnen je helpen hoger te ranken.  Let op: dit betekent niet dat je links van websites met een lage autoriteit moet vermijden. Ze zijn waarschijnlijk minder waardevol, maar ze zullen ook geen negatieve invloed hebben op je SEO-inspanningen.
 2. Unieke domeinen: Een andere belangrijke metriek bij linkbuilding is het aantal verschillende domeinen (verwijzende domeinen) dat links naar jouw site stuurt. Het hebben van links vanaf een breed scala aan unieke domeinen is waardevol omdat het de geloofwaardigheid en relevantie van jouw website versterkt.
  Door te focussen op het verkrijgen van kwalitatieve backlinks van websites met een hoge autoriteit en het vergroten van het aantal unieke verwijzende domeinen, kun je jouw off page SEO verbeteren. Het opbouwen van een sterk backlinkprofiel draagt bij aan de algehele zichtbaarheid en autoriteit van jouw website, wat uiteindelijk kan resulteren in betere zoekresultaten.

Reviews

Reviews spelen een belangrijke rol in off page SEO, omdat ze de geloofwaardigheid en reputatie van een bedrijf of website beïnvloeden. Positieve reviews kunnen niet alleen potentiële klanten overtuigen om voor jouw producten of diensten te kiezen, maar ze kunnen ook bijdragen aan het verbeteren van de zoek rangschikking van jouw website. Google en andere zoekmachines hechten namelijk waarde aan de score van je bedrijf. 

Hoe pak je reviews goed aan? 

 1. Moedig klanten aan om reviews achter te laten: Vraag klanten die je goed hebt bediend om een review achter te laten op Google Reviews en eventueel externe partijen, zoals Trustpilot. Dit kan ook door middel van automatisering, dus door een automatische follow-up email na een bestelling.
 2. Reageer op reviews: Bedank goede reviews en reageer met een oplossing op slechte. Betrokkenheid tonen heeft een positieve impact op je bedrijf. 
 3. Keywords: Stimuleer klanten om belangrijke keywords te gebruiken tijdens het schrijven van hun review. Denk aan de productnaam noemen, het soort product en belangrijke woorden als 'beste' of 'kwaliteit'.

Off page SEO uitbesteden? Ittica Media helpt graag

Al jarenlang houden wij ons bezig met SEO voor onze klanten. Zo ook off page SEO. Van linkbuilden tot het verzamelen van goede reviews. We assisteren je graag. Neem contact op voor de mogelijkheden!

Contact

Meer lezen? 

Meer weten over SEO? Wellicht is dit interessant:

Mark IJmker
Heb je een vraag?

Neem gerust contact op met Mark!