Webshop starten in Duitsland

Het opzetten van een webshop in Duitsland biedt een scala aan kansen en uitdagingen voor zowel Nederlandse bedrijven die willen uitbreiden naar de Duitse markt als voor lokale Duitse ondernemers. In deze gids verkennen we de twee hoofdpaden om een webshop in Duitsland te starten: als Nederlands bedrijf dat verkoopt in Duitsland en als een bedrijf gevestigd in Duitsland met een eigen webshop.

Webshop in Nederland, maar ook verkopen in Duitsland

Waar moet je op letten?

Als Nederlands bedrijf dat wil uitbreiden naar Duitsland, zijn er enkele belangrijke overwegingen. Allereerst is het essentieel om rekening te houden met de verschillende wettelijke vereisten en consumentenbeschermingsregels die van toepassing zijn in Duitsland. Denk aan zaken als retourbeleid, garanties en productaansprakelijkheid.

Privacystatement als Nederlands bedrijf in Duitsland

Aangezien privacywetgeving in de EU van groot belang is, moet je ervoor zorgen dat je privacystatement voldoet aan de Duitse wetgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit omvat zaken als het informeren van gebruikers over hoe je hun gegevens verzamelt, gebruikt en beveiligt.

Bedrijf in Duitsland met webshop

Duits bedrijf oprichten

Voor een Duits bedrijf met een webshop is het van cruciaal belang om het bedrijf volgens de Duitse wetgeving op te richten. Dit omvat het selecteren van de juiste rechtsvorm, het aanvragen van de vereiste vergunningen en het registreren van je bedrijf bij de juiste instanties.

Duitse 'Datenschutz', ook wel privacy statement

Net als bij Nederlandse bedrijven moet ook een Duits bedrijf met een webshop voldoen aan strenge privacywetgeving. Een duidelijke en transparante 'Datenschutz' is van groot belang om het vertrouwen van klanten te winnen. En natuurlijk ook om onnodige juridische problemen te voorkomen.

Veel gebruikte Duitse betaalmethoden

Duitsland heeft specifieke voorkeuren als het gaat om betaalmethoden. Populaire opties zijn onder andere SoFORT, SEPA direct Debit, Giropay, Klarna PayPal, Apple Pay, Amazon Pay en creditcardbetalingen. Het integreren van deze betaalmethoden in je webshop is een belangrijke stap om klanten in Duitsland te bedienen.

Duitse keurmerken

Duitse consumenten hechten vaak waarde aan keurmerken die de kwaliteit en veiligheid van producten en diensten garanderen. Het verkrijgen van relevante Duitse keurmerken kan je geloofwaardigheid vergroten en het vertrouwen van klanten versterken. Voorbeelden van keurmerken zijn: Trustedshops, Trustpilot, eKomi, Google Reviews en Ausgezeichnet.org. 

Duitse taal - Du of Sie?

Bij het communiceren met Duitse klanten is het belangrijk om de juiste aanspreekvorm te gebruiken. In formele communicatie wordt "Sie" gebruikt, terwijl "Du" informeler is. Het is van essentieel belang om de juiste toon aan te slaan om klanten op hun gemak te stellen. Om je een idee te geven, Mediamarkt en Amazon gebruiken in Duitsland een informele benadering (du). Een klassiekere webshop / retail winkel gebruikt vaak een formele vorm. Bijvoorbeeld bij de verkoop van boeken.

Duitse webshop begrippen

Hier is een lijst van veelvoorkomende Duitse webshop begrippen die je kunt tegenkomen:

 • Warenkorb (winkelmandje)
 • Kasse (kassa)
 • Versand (verzending)
 • Lieferzeit (levertijd)
 • Widerrufsrecht (herroepingsrecht)
 • Kundenbewertungen (klantbeoordelingen)
 • Kontakt (contact)
 • AGB (algemene voorwaarden)
 • Impressum (wettelijk verplichte bedrijfsinformatie)
 • Fragen und antworten / Häufig gestellte Fragen (veelgestelde vragen)
 • Datenschutz (gegevensbescherming)
 • Rückgabe (retour)

Duitse webshop starten? Laat je helpen!

Het opzetten van een webshop in Duitsland vereist zorgvuldige planning en naleving van lokale wetgeving en gebruiken. Of je nu als Nederlands bedrijf wilt uitbreiden naar Duitsland of als Duits bedrijf je online aanwezigheid wilt versterken, deze gids biedt inzicht in de cruciale stappen en overwegingen om succesvol te zijn op de Duitse markt.

Is het allemaal een sprong in het diepe en ben je hulp nodig? Wij van Ittica Media hebben ervaring met het verkopen over de grens. Voor verschillende klanten, maar ook zelf doen we dit al met webshops. Vraag een vrijblijvend startgesprek aan. Dan gaan we zo spoedig mogelijk aan de slag!

Doreen Metin-Kuipers
Heb je een vraag?

Neem gerust contact op met Doreen!