Wat is een SWOT-analyse?

Wat is een SWOT-analyse?

Een SWOT-analyse is een waardevol instrument voor organisaties om uit de tunnelvisie te stappen en hun financiële situatie te evalueren. Maar wat is een SWOT-analyse precies en hoe kan het jouw organisatie helpen? De SWOT-analyse, ook wel bekend als sterkte-zwakteanalyse, biedt inzicht in de interne en externe factoren die van invloed zijn op jouw organisatie en helpt bij het identificeren van kansen en bedreigingen.

Wat is SWOT?

SWOT is een afkorting uit het Engels en staat voor Strengths (sterke punten), Weaknesses (zwakke punten), Opportunities (kansen) en Threats (bedreigingen). Het is een gestructureerde aanpak om de sterke en zwakke punten van een organisatie, evenals de kansen en bedreigingen in de macro omgeving en binnen het bedrijf, in kaart te brengen.

Hoe pas je een SWOT-analyse toe?

Objectiviteit is de basis voor een goede SWOT-analyse. Soms kan het lastig zijn om objectief te blijven, dus vraag aan collega's, bekenden en/of vrienden of ze jou willen assisteren. Kijk naar wat jouw organisatie goed doet, waar haal jij je successen? Wat kan er beter? Hoe haal jij meer succes? En wat zou dit in de weg kunnen staan? Door deze vragen te stellen, heb je in 5 stappen een sterke SWOT-analyse voor jouw organisatie.

1. De interne analyse

Een objectieve benadering is essentieel voor het SWOT model. Het kan echter lastig zijn om objectief te blijven, daarom is het aan te raden om input te vragen van collega's, bekenden en/of vrienden. Begin met het identificeren van de sterke punten van jouw organisatie. Wat doet jouw organisatie goed? Waarin onderscheidt jouw organisatie zich van de concurrentie? Vervolgens identificeer je de zwakke punten. Waar loopt jouw organisatie achter op de concurrentie? Wat kan er verbeterd worden op organisatorisch niveau?

Voorbeeld:

Winkel met webshop in antiek.

Sterke punten:

  • Een groot arsenaal aan klassieke klokken
  • Vakbekwaam personeel
  • Goede connecties met handelaren

Zwakke punten

  • Personeelsleden met meeste kennis hebben weinig kennis van webshops
  • Weinig kunst uit de 18e eeuw
  • Compacte winkel

2. De externe analyse

Na de interne analyse is het tijd voor de externe analyse. Externe factoren, zoals ontwikkelingen in de destep analyse, nieuwe toetreders in de markt, en veranderingen in de macro omgeving, kunnen van invloed zijn op jouw organisatie. Identificeer de kansen die jouw organisatie kan benutten en de bedreigingen die zich kunnen voordoen. Houd daarbij de micro en macro omgeving in de gaten, en blijf op de hoogte van ontwikkelingen in jouw niche.

Voorbeeld:

Winkel met webshop in antiek.

Kansen:

  • Onder jongeren is er een hype rondom vintage spullen
  • Er is een online veilingsplatform die te koppelen is aan de webshop in de maak
  • Beleggen in kunst is populair

Bedreigingen:

  • Steeds meer antiekwinkels beginnen een webshop
  • Antiekliefhebbers kopen steeds vaker via Marktplaats
  • Het krijgen van nieuw personeel met kennis van antiek

SWOT Analyse uitvoeren

3. De SWOT-tabel

Wanneer je zowel de interne als externe analyse hebt uitgevoerd, is het tijd om de SWOT-tabel in te vullen. In deze tabel worden de resultaten van de interne en externe analyse samengevoegd, zodat er een duidelijk overzicht ontstaat.

Voorbeeld SWOT-tabel voor een winkel met webshop in antiek:

SWOT-tabel

4. Confrontatiematrix

Na het maken van een SWOT-tabel kun je de volgende stap maken. Dat doe je middels een confrontatiemix. In de confrontatiemix beoordeel je hoe belangrijk bepaalde sterktes en zwaktes zijn door ze te ranken. Dit doe je middels +, O en - tekens. Om de tekens te begrijpen, hebben wij een kleine legenda gemaakt:

  • ++ betekend heel kansrijk
  • O is neutraliserend
  • -- betekend zeer bedreigend.

Zo is er een direct overzicht waaraan conclusies gekoppeld kunnen worden (stap 5).

Confrontatiematrix

5. Conclusie en acties

Na het invullen van de SWOT-tabel is het belangrijk om conclusies te trekken en acties te formuleren. Kijk naar de combinatie van sterke punten en kansen, en bepaal welke concrete mogelijkheden er zijn om hierop in te spelen. Ook de combinatie van zwakke punten en bedreigingen vraagt om aandacht, zodat je mogelijke risico's kunt minimaliseren.

Voorbeeld conclusie en acties voor de winkel met webshop in antiek:

Conclusie: De winkel heeft een groot arsenaal aan klassieke klokken en vakbekwaam personeel, wat als sterke punten gezien kan worden. Er liggen kansen in de hype rondom vintage spullen onder jongeren en het opzetten van een online veilingsplatform gekoppeld aan de webshop. Echter, de zwakte van personeelsleden met beperkte kennis van webshops en het gebrek aan kunst uit de 18e eeuw kunnen een uitdaging vormen. Daarnaast zijn er bedreigingen van concurrentie van andere antiekwinkels met webshops en de groeiende populariteit van Marktplaats als verkoopkanaal voor antiekliefhebbers.

Acties:

  1. Investeer in training en opleiding voor personeel om hun kennis van webshops te vergroten.
  2. Breid het assortiment uit met kunst uit de 18e eeuw om aan de vraag van klanten te voldoen.
  3. Ontwikkel een online veilingsplatform dat gekoppeld kan worden aan de webshop om nieuwe kansen te benutten.
  4. Monitor de ontwikkelingen op de markt en de activiteiten van concurrenten om snel te kunnen inspelen op bedreigingen.
  5. Verbeter de online marketingstrategie om de zichtbaarheid van de webshop te vergroten en nieuwe toetreders aan te trekken.

Moeite met een SWOT analyse om je marketingstrategie te bepalen?

Wil je graag weten hoe je jouw marketingstrategie kunt verbeteren? Vraag dan nu een gratis online marketing scan aan bij Ittica Media! Onze experts zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van SWOT-analyses en het formuleren van effectieve strategieën op basis daarvan. We helpen je graag om jouw sterke punten, zwakke punten, kansen en bedreigingen te identificeren en om te zetten in concrete marketingstrategieën om online succes te behalen. Interesse? Neem vrijblijvend contact met ons op en ontdek hoe wij jou kunnen ondersteunen!

Vraag een gratis online marketing scan aan


Connector
Doreen Metin-Kuipers
Heb je een vraag?

Neem gerust contact op met Doreen!