Voor en nadelen open source

Open Source. Een term die veel gebruikt wordt binnen de IT-wereld. Lees hier wat het betekent en wat de voor- en nadelen van Open Source zijn.

We beginnen met de definitie van Open Source. Open Source is software waarbij de broncode openbaar gepubliceerd is en op die manier voor iedereen beschikbaar is. Zo mag ieder individu deze software aanpassen, dupliceren, aanvullen en verspreiden zonder hiervoor te hoeven betalen. In het kort is Open Source dus software welke voor iedereen vrijblijvend is om mee te werken. 

Impressie development bij Ittica Media

De voordelen van Open Source

Veelvoorkomende redenen voor het gebruik van Open Source zijn:

  • Het gebruik van de software is gratis. Zoals al eerder vermeld is de software voor iedereen toegangelijk en hangt hier geen prijskaartje aan.  
  • Met Open Source kunnen mensen de broncode van een applicatie auditten. Een reden om dit te doen is bijvoorbeeld om de beveiliging te kunnen beoordelen.
  • Open Source biedt erg veel functionaliteiten. Doordat developers van over de hele wereld aanvullende software schrijven die opgenomen wordt binnen bekende Content Management Systemen zoals WordPress, heb jij toegang tot een enorm aanbod aan functionaliteiten die je kunt gebruiken voor je eigen website.

Naast deze voordelen kan het gebruik van Open Source software ook nadelen met zich meebrengen.

De nadelen van Open Source

  • Afhankelijkheid van derden. Wanneer één van de functionaliteiten (plug-ins of andere extenties) op je website niet meer werkt kan dit zorgen voor lastige situaties. Met een eigen systeem kunnen dit soort foutjes een stuk sneller opgelost worden.
  • Gebrek aan verantwoordelijkheid. De core developers kunnen gezien worden als een aanspreekpunt. Bij gebreken kun jij echter nergens een directe klacht indienen.
  • Je broncode is zichtbaar voor iedereen. Hierover verschillen de meningen. Sommigen zien dit als een voordeel, anderen als een nadeel. Feit is dat je code ook zichtbaar zal zijn voor mensen op het internet waarvan jij liever niet wilt dat zij deze kunnnen zien. 

Fundamental

Fundamental is het Content Management Systeem welke is ontwikkeld door onze eigen professionals. Het syteem biedt de mogelijkheid om websites op maat te maken, is geoptimaliseerd voor zoekmachines en zorgt ervoor dat jij je kunt onderscheiden van de massa. Verder ben je verzekerd van veilige software en betrouwbare ondersteuning. Om er zelf achter te komen of Fundamental iets voor jou is, bieden wij je de mogelijkheid om een gratis demo aan te vragen!

Gratis demo aanvragen

Lars Vollaers
Heb je een vraag?

Neem gerust contact op met Lars!